Årsag til hårtab

Hårtab (er sammen med maveproblemer) et af de emner der bliver nævnt oftest i min klinik. Og jeg får rigtig mange private spørgsmål omkring dette på min Facebook og Instagram. Det er et sårbart emne, for der ligger så meget personlighed i håret. Og netop derfor har vi tendens til øget opmærksomhed på de tabte hårstrå, som efter min erfaring kan være forstærkende på en i forvejen stresset situation. Det er det, jeg oplever hos langt de fleste jeg hjælper med hårtab. Men det er også min helt personlige erfaring. Jeg har nemlig selv stået i en situation med ekstremt hårtab. Jeg vil fortælle dig om min egen oplevelse, i håbet om at det kan give dig inspiration.

OBS: Der kan være flere årsager til hårtab, og er du urolig, skal du tale med lægen, som kan vurdere din situation. Dernæst kan du få hjælp af en Biopat til at klarlægge de belastende faktorer, der er medårsagen til et pludselig hårtab og her få hjælp til at finde de kosttilskud, som lige præcis du har brug for.

Mit hårtab blev udløst af en rigtig dårlig relation. (En relation kan være et job, et venskab, et forhold eller andet) På ydersiden så det rigtig, rigtig godt ud. Alt var perfekt, men relationen var rigtig dårlig for min sjæl. Der gik bare meget lang tid før jeg indså, hvor giftig denne relation var for mig. Mit hårtab havde derfor stået på i flere måneder, før jeg fik fjernet denne relation fra mit liv. Derfor var jeg på det tidspunkt også allerede så opslugt af mit hårtab, at det ikke stoppede alene ved det. For jeg havde konstant fokus på mit hår, jeg kunne ikke fører en samtale med mine veninder uden at jeg skulle nævne min bekymring for mit hår. Jeg sammenlignede mig med alle langhårede piger (og mænd) der kom gående forbi mig på gade, jeg studerede studieværtens hestehale og udspurgt mine veninder om tykkelsen på deres. Jeg samlede hver eneste dag alle mine tabte hår i en bunke, som blev en manifestation af mit tab. Jeg tog alverdens kosttilskud fra udlandet og smurte endda meget dyrt serum i hårbunden. Men intet hjalp det.

For mig ændrede det sig den dag jeg kigge mig selv i spejlet og spurgte: ”Hvad er det værste der kan ske”. Mit svar var klart: At blive skaldet.
Jeg gik ud og spurgt min mand, om han ville elske mig selvom jeg var skaldet. Selvfølgelig, svarede han. Og det gik op for mig, at fordi jeg blev skaldet, ville det jo ikke ændre mig. Jeg ville jo stadig være den samme. Så hvis skaldet var det værste, der kunne ske var jeg alligevel ikke så dårlig stillet.

Fra den dag stoppede jeg med at kigge ned i bruserristen, tømme hårbørsten, tælle hår, køre hænderne igennem håret for at se om der mon ville falde flere af. Og så begyndte jeg at værdsætte mig smukke hår. Tale pænt til det. Rose det. Manifestere smukt og kraftigt hår.

Nu begyndte mine kosttilskud stille og roligt at hjælpe. Men det svære ved hårtab er, at der går forholdsvis lang tid inden indsatsen giver den store effekt, så du bliver nødt til at have tålmodighed, stole på processen og stoppe med at tælle hver enkelt hårstrå, som ender i hårbørsten. 

Læs også om min klient Birgit, som havde stressbetinget hårtab her: